študenti

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

super čokoláda

Každý, kto otvorí nádobu s kakaom, aj so zatvorenými očami spozná tú neporovnateľnú, nezameniteľnú vôňu hnedého prášku. Starý svet, ktorý mal dostatok korenín z Orientu, priam čakal na tento dar z Nového sveta. Jeho aróma umocnila vôňu škorice a vanilky. Dala cukru inú protiváhu, než plody našich zemepisných šírok a takmer okamžite sa stala symbolom lahodnej sladkosti. Kakao a čokoláda – nič nie je tak jemné a príjemné s ľahkým nádychom sladkosti a horkosti zároveň, proste dokonalá chuť.

Dobrou správou pre milovníkov čokolády zverejnili nemecký vedci. Podla nich kúsok horkej čokolády denne znižuje vysoký krvný tlak, a zároven nezvyšuje nebezpečenstvo obezity, píše agentura Reuters. Predchádzajúce štúdie uvadzali,že potraviny bohaté na kakao, ako je práve tmavá čokoláda, majú priaznivý vplyv na srdce, ale vedci sa obávali, že pridaný cukor a tuk prebíjajú všetky prínostné vlastnosti, ktoré čokoláda može mať. Z novej štúdie však vyplýva že kocka - o energetickej hodnote 30 kalorii, teda ekvivalent 6.8gramu - dokáže znížiť krvný tlak. "Nehrozí pritom zvyšovanie telesnej hmotnosti či dalšie negatívne vedlajšie účinky", uvádza doktor Dirk Taubert z nemeckej Univerzitnej nemocnice v Kolíne nad Rynom. Jeho štúdiu Journal of the American Medical Association. Tmavá čokoláda obsahuje polyfenoly - skupinuchemických substancii, ktoré majú priaznivé účinky. Taubert s kolegmi študoval 44 dospelých vo veku 56 až 73 rokov, ktorí okrem vysokého tlaku nemali iné zdravotné problémy. Účastníci štúdie boli náhodne rozdelení. Jedna polovička dostávala kockytmavej čokolády obsahujúce polyfenoly a druhá kúsok bielej čokolády, v ktorej tieto látky nie sú. Po 18 týždňoch skupina užívajúca tmavú čokoládu zaznamenala pokles oboch hodnôt krvného tlaku, bezo zmeny telesnej hmotnosti, vyššieho cholesterolu či krvného cukru.


čokoládka | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014